Ježek v kleci "Spartakiáda" 1955

31.3.2011

 

V roce 1955 - 1958 se údajně vyráběl a prodával hlavolam z černé oceli o rozměrech 48 x 73 mm a hmotnosti 245 - 263 gramů. Ježek má 12 ostnů z čehož nejdelší osten má 10,8 mm a průměr koule ježka je 19 mm. Jsou známy dva naprosto totožné exempláře, u kterých se jejich majitelé nezávisle shodli na datu výroby tohoto Ježka. Jsou totožné i rozměry a hmotnost.

 

První ze známých exemplářů byl zakoupen v Praze v roce 1955 v průběhu zahájení první československé spartakiády. Nese na sobě vyražený monogram MK po předchozích majitelích, kteří ho vlastnili celou dobu, než přešel do rukou jednoho sběratele.

 

 

Druhý exemplář se zachoval údajně v původní krabičce ze silného papíru spolu s obrázkem Rychlých šípů (ten mohl být přidán ale i později). Tento kus je nyní v držení již asi čtvrtého majitele, který nám k němu poskytl i nové fotografie níže. Původně byl zakoupen od známého, který ho měl po otci s tvrzením, že je někdy z padesátých let, pravděpodobně z roku 1958.

 

 

Podle našeho názoru se jistě nejednalo o sériovou výrobu a bylo tudíž vyrobeno jen několik kusů. Bylo by ale zvláštní, že by se v průběhu 27 let od prvního vyrobeného Ježka (1941) a 28 let od chvíle, kdy nás s tímto předmětem seznámil pan Jaroslav Foglar (1940), neobjevil jediný Ježek. V roce 1948 vyrobil svého Ježka jen pan František Ulč, ale ten vešel ve známost zejména díky technickému plánu, který byl v té době uveřejněn v tisku. Později se pan Ulč vyjádřil v jednom rozhovoru, že netušil, jak bude tento plán zneužit různými podnikavci. Z toho by se dalo jasně odvodit, že i tento kus z roku 1955 vznikl právě na základě plánku pana Ulče. Odpovídají tomu ostatně i rozměry.

 

   

 

V roce 2009 se nám nevědomě podařilo podchytit další exemplář z této výroby. Bylo to ještě v době, kdy nebyl znám "spartakiádní" Ježek a jeho majitel se tedy opíral na v té době známá fakta. Na známém aukčním serveru, kde ho prodával uvedl, že jde o sériově vyráběného Ježka Máj z roku 1969, což byl ale omyl. Rozměry má sice totožné a je rovněž černý, ale má odlišné zaoblení horní a spodní části klece a také má uvnitř mosazného ježka. Fotografii tohoto třetího kusu si můžete prohlédnou níže a sami posoudit jeho podobu. Vlastníte někdo tento hlavolam nebo o něm víte něco bližšího? Neváhejte a pište na e-mail: info@jezcivkleci.cz . Velmi tím pomůžete k odhalení dalšího kusu historie tohoto skvělého hlavolamu. Všechny důležité Informace a fotografie byly doplněny k těm stávajícím v sekci historie. Zapojit se také můžete do diskuse.

© Copyright RM

 

 

 

 

 

 © Copyright WEB.rademic.cz &   Publikování a šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno.