Vylepšení Ježka v kleci - patent z roku 1896

 9.2.2008 / 17.9.2023 © Radek Micopulos

 

Jak jinak ještě mohla vzniknout podoba a princip dnešního hlavolamu Ježek v kleci? Před objevem Ježka Trilby se uváděly dvě základní teorie.

   

Za prvního ježka v kleci by se dal považovat hlavolam, který si dal patentovat pan Clarence A.Worrall z Filadelfie ve státě Pensylvánie v USA. Jeho patent ze 7.dubna 1896 (č. 558 009) popisuje klec, kterou tvoří vrchní a spodní čtvercová deska. Ty propojují čtyři  tyčky a uvnitř se nachází ostnatá koule se třinácti hroty. Hroty nejsou symetricky umístěné a směřují tak nejen od středu koule. K hlavolamu se uvádí, že klec může mít i více tyček. Popis dále uvádí, že otáčením jedním a druhým směrem se trny postupně dostávají ven.

   

Hlavolam patentovaný 7.4.1896

 

Vynálezce uvádí, že délka všech 13 ostnů je stejná a klec má 4 tyčky umístěné ve stejných vzdálenostech a nebo jich může mít i více. Worallův hlavolam nebyl pravděpodobně vyráběn a možná neexistoval ani funkční prototyp (spolu s patentem totiž ukázán či předveden nebyl a je otázka, zda by byl vůbec funkční). Jedná se o patent nově navrženého vylepšeného principu (více stejných ostnů, které nesměřují do středu hvězdice, ale jsou pod různými úhly a rozestupy), protože vynálezce zde sám zmiňuje, že "vymyslel nové a užitečné zdokonalení hlavolamů" (předchůdců). Hlavolam jako takový tedy nevymyslel, není ani ideovým autorem Ježka ze současné podoby, není autorem principu vyjímání hvězdice, jak jej známe u Ježka v kleci. Odkaz na patent zde. Vynálezce se zřejmě občas zabýval vylepšováním všedních věcí a svá vylepšení také patentoval. Z dalších patentů se lze dočíst, že navrhl vylepšené ukotvení trnu zavíracího špendlíku, podal návrh vylepšující smetáček a vymyslel jiný, snad bezpečnější, způsob uzávěru břitvy.

 

hlavolam Hvězda a opasek 

 

Druhou uváděnou teorií byla ta, že současný Ježek v kleci vznikl z hlavolamu s názvem Hvězda a opasek. Poprvé se objevil v Selchow & Righter Games catalog 25.května 1895, později v Stanyon´s 1905 Novelties Catalogu a v r.1929 v Johnson Smith and Company. Je známý také pod jménem "The Star and Garter Puzzle". Byl jedním z prvních tzv."cast metal puzzles". V pozdějších variantách tohoto hlavolamu je místo "opasku" "had". Důležité je ovšem to, jaký uplatňuje princip. Opasek svírá hvězdu, kterou musíte dostat do správné pozice tak, aby vyklouzla ze zajetí. Princip nalezení dvou správných ostnů má ke dnešnímu Ježkovi poměrně blízko.

   

hlavolam Hvězda a opasek 

   

Hlavolamů, které byly patentovány ve stejném období je ale více, než jen tyto dva. Je tu několik patentů, jenž popisují hlavolamy podobné Ježkovi v kleci, ale už později než dva zmíněné. Další patenty jsou opět z USA. Patent č. 609 081 z 8/1898 od Collinse a patent č. 819 345 z 5/1906 od Dorstroma.

 

Hlavolam Had a hvězda

 

Kde se vzal Ježek v kleci tak, jak ho dnes známe? Posledním objevem z roku 2022 je článek v novinách The Iron Age z 2. května 1895, kde byl nalezen přesný popis vzniku hlavolamu Trilby - nejpodobnější verzi nám známého Ježka v kleci. Další patenty, kde je Ježek v kleci jsou z let 1903 až 1907 a byly patentovány v USA a Japonsku. Dá se tedy říci, že tento hlavolam není dílem jednoho člověka ale i mnoha dalších, kteří jeho princip neustále vylepšovali či kombinovali. Mohl, tak tedy vzniknout spojením myšlenky klece a principu vyjímání hvězdice z opasku. V průběhu času pak ještě muselo dojít ke zdokonalení ježka a jeho symetrie. Nakonec ho zřejmě objevil i pan Jaroslav Foglar a přidal k němu navíc možnost rozšroubování ježka uvnitř.

 

9.2.2008 / 17.9.2023 © Radek Micopulos

 

související článek: 1895  Ježek z Divokého západu Velké odhalení záhady hlavolamu

související článek: 1895  Vznik Ježka v kleci
 
zpět na ČLÁNKY
 

 © Copyright WEB.rademic.cz &   Publikování a šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno.