OBSAH:


JEŽIVAL v kleci - český vynález v cizích rukou

JEŽIVAL v kleci je zpět! - Původní český hlavolam z roku 1966

JEŽIVAL v kleci je zpět a v novém designu!

Zemřel Stanislav Tvrdík tvůrce Ježivala v kleci

 

JEŽIVAL v kleci - český vynález v cizích rukou

 29.1.2008, autor článku: Radek Micopulos

 

Vznik Ježivala se datuje už do roku 1966, kdy ho vymyslel pan Stanislav Tvrdík. Hlavolam vznikl v době, která mu u nás příliš nepřála a tak se dostal do zahraničí, kde se začal sériově vyrábět.

Tento hlavolam s názvem Man The Torpedo vyrábí belgická firma Eureka. Jde vlastně o ježka v kleci, který má ale namísto ostnaté kuličky uvnitř klece váleček s ostny. Málokdo ovšem ví, že je právě tento hlavolam českého původu. Autorem tohoto hlavolamu je totiž pan Stanislav Tvrdík. Dále už bych pokračoval slovy samotného autora tohoto hlavolamu:

   

 

první prototypy Ježivala od českého autora / Stanislav Tvrdík / vpravo: původní a novodobý Ježival, kterého panu Trvdíkovi daroval v roce 2015 konstruktér hlavolamů Radek Micopulos

 

"Man The Torpedo je hlavolam, jehož design mi byl "ukraden" jedním sběratelem v západní Evropě!!! Tento člověk, jemuž jsem hlavolam poslal na výměnu si jej nechal patentovat a nabídl ho firmě Bits And Pieces v USA. V licenci ho vyrábí firma EUREKA z Belgie. Je jím zaplaven celý svět. Bohužel mne ani ve snu nenapadlo tuto věc přihlásit jako "průmyslový vzor" či patent. Tenkrát jako nezkušený mladíček jsem nic nevěděl o byznysu a za komunistů ani o tom nešlo uvažovat..."

 

 

Man The Torpedo, který vyrábí belgická firma Eureka

 

První prototyp jsem si nechal vyrobit asi v r. 1966-67. Dosud jej mám. Je celoduralový, v = 8,5 cm, průměr klece = 5cm. Druhý prototyp "stejného typu" je celomosazný, ostny jsou ocelové. Čela mají otvor o průměru 2,5 cm. Čela prvního prototypu byla plná. Ukazoval jsem ho příležitostně známým a jiným lidem. Později, myslím v r. 1968-69 si ho vyráběli i junáci v Praze. Tento válcový design byl "variací na Foglarův hlavolam".

Bohužel myšlenka válcového rozšroubovatelného ježka (ač zamýšlená) z důvodu těžkosti amatérské výroby nebyla uskutečněna. Třetí verze, pokud si vzpomínám, byla vyrobena za pomocí mého kolegy v práci O.Š. v počtu sedmi kusů. Tři z nich zůstaly v naší zemi, ostatní jsem poslal po jednom kuse různým sběratelům. Hlavolam "Ježivale z klece ven!" čili "Man The Torpedo" je okopírován téměř na sto procent.

 

 

Prototypy hlavolamu Ježivale z klece ven

 

"Můj hlavolam má navíc kvalitněji vyrobená čela s oblejšími hranami a je o 3 mm nižší", jak dodává autor. Ano, tak taková je skutečnost. Hlavolam Man The Torpedo je původní nápad českého sběratele hlavolamů a první kus byl vyroben již v roce 1966! Až si tedy někdy budete kupovat hlavolam Man The Torpedo, vzpomeňte si, že si vlastně kupujete český hlavolam s původním názvem Ježivale z klece ven. Nakonec něco z "rýmovníku" pana Stanislava Tvrdíka:

   

Tenkrát (za soudruhů)
ESTE, 7.1.2006

V naší zemi bylo těžký
koupit dosti hlavolamů.
Člověk sehnal sotva JEŽKY
a pár "plastic PUZZLES" k tomu!

Pichláč
ESTE, 23.1.2008

HLAVOLAM ten v lásce měj,
JEŽKA z klece vyndavej!
Kdo při tom však pospíchá,
o trny se popíchá!!!

© Copyright RM

 
JEŽIVAL v kleci je zpět! - Původní český hlavolam z roku 1966

 18.7.2010

 

Vznik Ježivala se datuje už do roku 1966, kdy ho vymyslel pan Stanislav Tvrdík. Hlavolam vznikl v době, která mu u nás příliš nepřála a tak se dostal do zahraničí, kde se začal sériově vyrábět. Kvalita výroby byla ovšem nevalná a proto u nás vznikla v produkci RADEMIC PUZZLES verze nová, která chce původnímu hlavolamu vrátit jeho zašlou krásu. Zatím málo známý Ježival v kleci se tak po mnoha letech vrací do České republiky!

 
 

 

Nový Ježival v kleci

 

Slovy autora nového návrhu

"Se souhlasem vynálezce původního Ježivala jsem se rozhodl obnovit výrobu tohoto jedinečného hlavolamu u nás. Ježival se v ČR vyráběl už v roce 1969 pro 300.oddíl Junáka z Prahy. Hlavolam byl vyráběn v miniaturním dřevo-kovovém provedení a mohl si ho koupit každý i mimo Junáka. Od té doby se u nás objevovala celá řada Ježků v kleci a na Ježivala se zapomnělo až do roku 2002, kdy se k nám dostal ze zahraničí. Ježival patří do ČR stejně jako jeho předloha Ježek v kleci a proto mě velmi udivilo, že se vyrábí v Číně. Myslím si, že by to tak nemělo být a proto jsem Ježivala navrhl do nové podoby, ve které nebyl nikdy vyroben a zároveň se vrací k "válcové" podobě hlavolamů vyráběných u nás v šedesátých letech. Je to tedy návrat ve všech směrech."

Radek Micopulos

vynálezce a producent hlavolamů RADEMIC PUZZLES

Více na webu hlavolamů RADEMIC.cz!

Hlavolam je nově v sekci historie.

Ježivala můžete zakoupit v obchodu Ježcivkleci.cz!

 
 

 

První prototypy hlavolamu z roku 1966

 

Nové technické řešení

Ježival byl navržen do nové podoby s ohledem na stejné hlavolamy vyráběné u nás v šedesátých letech. Původní „tyčkové“ provedení bylo navrženo do klasické „válcové“ podoby Ježků v kleci té doby. Tato změna byla provedena tak, aby se zachovaly původní rysy hlavolamu, který tak stále tvoří ostře řezané otvory děr a šest štíhlých tyček klece. Zaoblila se celá klec i její otvory. Ježival (váleček) dostal taktéž kulatější tvar na koncích i na tyčkách, což vyřešilo hlavně odpor kladený původním vnitřkem při vyjímání z klece. Otvor v horní a spodní části klece má menší průměr, aby hlavolam působil celistvějším dojmem a navázal spíše na první prototyp Ježivala s plnými víčky.

 
 

 

 Ježival Junák z roku 1969, Klasický válcový vzhled dobových Ježků v kleci

© Copyright RM

JEŽIVAL v kleci je zpět a v novém designu!

10.5.2015

 

Radek Micopulos přináší v produkci originálních českých hlavolamů RADEMIC PUZZLES nový model hlavolamu JEŽIVAL v kleci! Po dlouhé době se tento méně známý hlavolam objevuje ve zcela novém stylovém designu, který je po téměř 50 letech od jeho vzniku nevídaným osvěžením.

 

 

Největší zvláštností tohoto modelu je celistvý vzhled a přesahy na horní a spodní straně klece. Klec vyrobená z jednoho kusu materiálu má atypicky šest otvorů a nově, díky jednomu největšímu, i vyšší obtížnost! Zaoblení klece koresponduje se zaoblením otvorů, vnitřní i vnější obvod vrchní a spodní části klece má stylovou vnitřní drážku po obvodu.

 

 

Hlavolam byl povrchově upraven chemickou cestou - eloxem v kovově lesklém odstínu, který mu dodává luxusní nádech. Součástí hlavolamu je kvalitní černý semišový sáček se značkou a pravou pečetí znaku produkce (každá pečeť je trochu jiná a tím jedinečná). Ježival jako první nese na kleci miniaturní laserem vygravírovaný znak produkce, počátek nové luxusní série hlavolamů RADEMIC PUZZLES. Hlavolam je v prodeji exkluzivně v našem obchodu!

 

Zemřel Stanislav Tvrdík tvůrce Ježivala v kleci

1.3.2018

 

Známý sběratel hlavolamů a tvůrce tajemného Ježivala v kleci pan Stanislav Tvrdík * 7.5.1947 zemřel ve středu 28.2.2018. Pan Tvrdík byl člověk, který miloval hlavolamy a vyzařoval pozitivní energii kolem sebe. Díky patří člověku, který zásadně pomohl s rozvojem této stránky a povolil výrobu jeho vynálezu produkci hlavolamů RADEMIC PUZZLES v roce 2010! Byla to velká satisfakce za vynález, který mu byl zcizen a vyráběn v zahraničí.

 

 

 

 

 © Copyright WEB.rademic.cz &   Publikování a šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno.